Minister Hugo de Jonge heeft op 5 februari 2024 het wetsvoorstel “Wet betaalbare huur” bij de Tweede Kamer ingediend. Met dit voorstel wordt het woningwaarderingsstelsel (WWS) uit de sociale huursector verplicht voor de vrije huursector tot een huurwaarde van (nu:) € 1.123,13 (regulering middenhuur). De gereguleerde huur wordt met deze wet uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten die volgens het WWS maximaal € 1.123,13 per maand gaan kosten. Huurders in het middensegment krijgen hiermee toegang tot de Huurcommissie voor geschillen over onder meer de huurprijs, servicekosten of het onderhoud aan de woning. Deze regulering gaat gelden voor “nieuwe” huurcontracten zolang daar noodzaak toe is en wordt iedere vijf jaar geëvalueerd.
Dit wetsvoorstel is op 25 april 2024 door de Tweede Kamer aangenomen, maar wel in een flink aangepaste vorm.
Afgelopen dinsdag, 14 mei jl., is dit “gewijzigde” wetsvoorstel door de Eerste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) behandeld. Er is toen afgesproken dat de Eerste Kamer fracties binnen twee weken al hun vragen over dit wetsvoorstel bij deze commissie aanlevert, waarna ze in het Verslag van de behandelende commissie worden opgenomen en aan de Regering zullen worden gesteld. Voorts overweegt de commissie om de Kamer te verzoeken een eventuele voorlichtingsaanvraag bij de Raad van State in te dienen inzake het effect van dit wetsvoorstel.
Het is dan ook onzeker of de Wet betaalbare huur op de beoogde datum van 1 juli 2024 in werking zal treden. De Eerste Kamer wenst zich niet te laten opjagen door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), die de Eerste Kamer heeft verzocht de wet zo spoedig als mogelijk te behandelen.
Nu de wet nog fors is aangepast in de Tweede Kamer, wil een meerderheid van de Eerste Kamer de wet zeer zorgvuldig behandelen, wat kan betekenen dat invoering per 1 juli 2024 niet reëel is. BBB deed zelfs nog een poging om de wet controversieel te laten verklaren – en daarmee de afronding van het wetstraject aan een volgend kabinet over te laten – maar daar was onvoldoende steun voor in de Eerste Kamer.
Wordt dus vervolgd…..
Door Gerbrand Osinga