Schadeclaims bestaan in alle soorten en maten, groot en klein. De oorzaken voor een schadeclaim zijn legio. Het kan gaan om een contractuele tekortkoming (wanprestatie), of een onrechtmatige daad, of de wet kan een specifieke verplichting scheppen om schade te vergoeden of vergoed te krijgen. Als een partij aansprakelijk is voor een gebeurtenis (een ‘fout’) dan is die partij in beginsel verplicht om de schade te vergoeden die daardoor voor de andere partij is ontstaan. Hoe groot de schade in een gegeven geval is, en wat eigenlijk allemaal kan worden meegenomen onder de noemer “schade” is voer voor veel discussie en rechtszaken.
Wij zien in de praktijk dat de zogenaamde “interne kosten” in het bijzonder tot discussie en controverse leiden. Interne kosten zijn de kosten van uzelf of uw personeel omdat vanwege de fout het normale werk niet kon worden gedaan, of u of uw medewerkers zich met het behandelen en afhandelen van een juridisch dispuut en/of de schade claim hebben moeten bezig houden.
Vaak wordt gedacht (door de partij die schade heeft ondervonden) dan wel gesteld (door de partij die schade heeft veroorzaakt) dat die kosten niet vergoed zouden hoeven worden. Niets is echter minder waar. Ook de Hoge Raad vindt dat. Onlangs heeft de Hoge Raad nog eens duidelijk uitgelegd hoe dat zit (uitspraak van 7 juni 2022). Dit wordt geschaard onder de noemer “geleden verlies” oftewel “vermogenvermindering” op grond van art. 6:96 lid 2 BW. Hiermee enkele voorbeelden: van interne kosten die vergoed moeten worden.
Personeelskosten: De schade bestaat uit het feit dat de werknemers door ‘de fout’ een deel van hun reguliere werkzaamheden niet konden uitvoeren of zij zich moesten bezig houden met de behandeling van de discussie, corresponderen, het opstellen van schadebegrotingen, proberen een schikking te bereiken et cetera. De schade werd berekend door de gemiste arbeidsuren te vermenigvuldigen met de loonkosten per uur van de betreffende werknemer. Tip: laat medewerkers van de benadeelde vanaf het eerste moment bijhouden hoeveel uren zij besteden aan werkzaamheden die hun oorsprong vinden in de aansprakelijkheidscheppende gebeurtenis.
Administratiekosten: simpele administratieve beslommeringen (telefoonkosten, algemene kantoorkosten etc.) vallen ook onder interne kosten indien ze in een rechtstreeks verband staan met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid rust, omdat het voorzienbaar is dat de benadeelde eigen werkzaamheden moet verrichten om de schade vergoed te krijgen. Volgens de HR kan worden volstaan met een forfaitaire berekeningswijze.
Door deze interne kosten kan een schadeclaim aanzienlijk hoger uitpakken dan waar je in eerste instantie aan denkt. Dat is dus van groot belang, ongeacht of u een claim hebt of u een claim tegen zich krijgt. Voorwaarde is wel dat deze interne kosten aannemelijk gemaakt moeten kunnen worden. Discussie dus gegarandeerd.
Ronald Hogewind